Автоимунните заболявания са трудни за идентифициране и лечение. Дълго време се

...
Автоимунните заболявания са трудни за идентифициране и лечение. Дълго време се
Коментари Харесай

Излекуваха 5-годишно момиченце, страдащо от рядко мистериозно заболяване

Автоимунните болести са сложни за идентифициране и лекуване. Дълго време се смяташе, че в такива случаи лекуването може да бъде дейно единствено в ранните стадии, само че новият опит демонстрира, че от време на време си коства да се отклоните от медицинския протокол и наподобява удостоверява съществуването на ново и дейно лекуване за странна болест, пише Sci Tech Daily.

Този случай е от есента на 2020 година, само че беше разказан в медицинските среди едвам в този момент. Група лекари от университета Rutgers описаха изумителен случай на избавяне на 5-годишно момиче.

Детето е диагностицирано с анти-NMDAR енцефалопатия. Това е рядко автоимунно заболяване, което е доста мъчно за диагностициране и предизвиква разстройства в човешкия мозък. Известно е, че детето не се повлиява от общоприетото лекуване на болестта и по тази причина момичето е преместено в рехабилитационен център, където прекарва 3 месеца в кататонично положение.

Майката на детето обаче отхвърли да се откаже и по тази причина желае да чуе и трето мнение. Група лекари от университета Рутгердс потеглиха да оказват помощ на лекарите. По предписание времето играе значима роля при такива болести - счита се, че в случай че пациентът не реагира незабавно на лекуването, тогава продължаването му е безсмислено и неефективно.

Въпреки това лекарите от университета Rutgers допуснаха, че има вяра и по тази причина предложиха да опитат ново лекуване. Vikram Bheez, професор по педиатрия и невралгия в Rutgers School of Medicine, сподели, че той и сътрудниците му са приели момичето в педиатричното поделение на болничното заведение и са предписали лекуване с курс на стероиди, сборни антитела и дълготраен имуносупресор.

Обърнете внимание, че при анти-NMDAR енцефалопатия имунната система разпознава NMDAR рецепторите в мозъка като непознати и стартира да ги нападна. В резултат това води до солидна дисфункция, в това число умствени, когнитивни и двигателни проблеми.

Според Vikram Bheese, той и сътрудниците му освен предписали курс от медикаменти, само че също по този начин направили серия от плазмени обмени, с цел да рестартират имунната система на момичето. Любопитно е, че съвсем незабавно се вижда прочут прогрес в държанието на детето - майката на 5-годишната пациентка незабавно споделила на лекарите, че детето се държи друго от преди.

Общо лекарите се нуждаеха от дузина плазмафереза, само че си заслужаваше - в последна сметка пациентката се усещаше все по-добре с всяка нова процедура, до момента в който най-после се възвърне изцяло.

Според откривателите този случай би трябвало да бъде назидателен за цялата научна и здравна общественост и в действителност трансформира метода към лекуването на автоимунните болести - коства си да опитате нов метод, даже в случай че е минало доста време и наподобява, че има няма вяра за възобновяване на пациента.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР